2/16/14

Krisis laut aral (12 gambar)

Unknown
Laut Aral dahulunya adalah sebuah lautan yang luas. Ia merupakan lautan yang ke-4 terbesar didunia. Dianggarkan pada zaman kegemilangannya laut ini mempunyai keluasan sehingga 68,000 kilometer persegi. Disini terbinanya pelabuhan-pelabuhan besar yang menghubungkan negara-negara arab. Ia juga menjadi lokasi industri perikanan secara besar-besaran. Namun begitu, semua itu tinggal kenangan. Saiz laut Aral telah menyusut sehingga lebih 85% dari saiz asalnya semenjak dari tahun 1970an. Ini menyebabkan bencana ekologi pada skala planet di kawasan sekitar laut aral. Laut yang dulunya luas kini, telah bertukar kepada padang pasir dan juga padang ragut bagi haiwan ternakan. Saksikan perubahan yang sangat luar biasa ini..

Tiada siapa yang tahu bagaimana cuaca dan rupa sebenar bumi ini pada suatu masa dahulu. Boleh jadi kita dahulu merupakan negara bersalji..

pelabuhan terpaksa ditinggalkan..

gambar yang diambil pada tahun 1973 - 1986

gambar yang diambil pada 2001 - 2004

gambar terkini laut aral..
Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template