11/1/13

Kolam garam di Uganda (16 gambar)

tokey cincai aje
Ingat senang ke nak kumpul garam dekat kolam garam. Kalau dekat laut mati, kolamnye putih sahaja, begitu juga di thailand. Tapi, di Uganda, lain pula ceritanya. Kolam pengumpulan garam mereka berwarna hitam pekat. Agak menghairankan bagaimana para pekerja boleh mengumpul kristal garam berkualiti tinggi untuk makanan melalui air lumpur yang hitam pekat ini. Seorang pekerja kolam garam mampu untuk mendapat sehingga USD$30 (RM99) seminggu.

Tetapi..

Aktiviti ini bergantung mengikut musim. Untuk pengetahuan anda semua, sangat bahaya untuk seorang manusia berendam didalam kolam garam sehari suntuk tanpa apa-apa perlindungan. Seperti yang anda ketahui, jumlah garam yang tinggi mampu menyerap cairan dari tubuh manusia. Tapi, apa mampu mereka lakukan selain bersyukur dan berusaha mencari rezeki yang halal, walaupun ia sangat bahaya untuk kesihatan mereka, apalah lagi tanpa menggunakan sebarang pakaian khas untuk menutup tubuh mereka.

Kolam garam yang biasa kita lihat


via: 

tokey cincai aje / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template