11/8/13

Perang dan Olimpik Sarajevo 1984 (31 gambar)

Unknown
Bila negara aman, kita rasa amat selesa. Nak pegi kemana, nak buat apa, semuanya bergantung kepada kita. Tidur pun nyenyak. Tetapi..jika negara yang aman tiba-tiba jatuh ke kancah peperangan, pasti kita semua akan menangis. Perkara yang paling simple seperti tidur yang nyenyak pun kita tidak mampu hendak lakukan. Disaat itu pasti kita semua sangat paham akan erti keamanan.

Pasti itu yang difikirkan oleh penduduk Sarajevo yang pada suatu masa dahulu menjadi sebahagian daripada negara republik Yugoslavia. Walaupun sekarang mereka dapat senyum kerana telah tertubuhnya negara Bosnia, namun begitu admin pasti, mereka sangat faham apa itu erti keamanan. Pada tahun 1984, dunia telah mengadakan sukan Olimpik di Sarajevo, beribu orang dari serata dunia datang kesini untuk menyaksikan pertandingan antarabangsa yang julung kali diadakan disitu. Namun apabila perang melanda, ia semua menjadi hanya kenanangan..

Sebelum perang
Selepas perang

Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template